Heeft u tinnitus? Help alstublieft dan mee aan het online onderzoek van de Universiteit Maastricht

29 november 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

De Universiteit van Maastricht zoekt mensen die tinnitus hebben en die deel willen nemen aan een onderzoek via internet naar dit symptoom. De onderzoekers zijn erg geïnteresseerd in de beperking die tinnitus in het dagelijkse leven geeft en hoe tinnitus zich ontwikkelt over de tijd heen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Faculteit Psychologie en Neurowetenschappen en staat onder leiding van Rilana Cima.

Rilana Cima onderzoek tinnitus

dr. Rilana Cima

Heeft u tinnitus? Help Rilana en daarmee ook anderen met tinnitus door mee te werken aan dit belangrijke onderzoek!

Online vragenlijsten

De onderzoekers volgen de deelnemers aan het onderzoek gedurende 18 maanden. De eerste 12 maanden wordt u elke 3 maanden gevraagd een online vragenlijst in te vullen. Aangekomen bij de 18e maand vult u voor de laatste keer een vragenlijst in.

Via de vragenlijsten willen de onderzoekers inzicht krijgen in welke factoren chronische klacht veroorzaken of in stand houden en waarom de een meer hinder van tinnitus ondervindt dan de ander.

Wie kan deelnemen

De onderzoekers van de Universiteit in Maastricht zijn geïnteresseerd in mensen die tinnitus kunnen horen/waarnemen. Om deel te nemen aan het onderzoek dient u 18 jaar of ouder te zijn én u hoort voortdurend tinnitus. Het gaat hierbij dus niet om de tijdelijke ‘piep’ in de oren, die iedereen wel eens hoort en zo’n 30 seconden aanhoudt.

Personen met een één- of twee zijdige doofheid kunnen helaas niet deelnemen.

Wel of geen last maakt niet uit

Als u inderdaad tinnitus kunt horen, dan maakt het de onderzoekers niet uit of u er wel of geen last van heeft. Ook als u dus geen last heeft van de tinnitus kun u aan dit onderzoek meewerken.

Opzet onderzoek

Als u uw medewerking verleent en de onderzoekers toestemming geeft zullen zij u per e-mail een bevestiging sturen en krijgt u meteen een websiteadres en een persoonlijke inlogcode toegestuurd. U kunt daarmee inloggen op de website om de eerste keer de vragenlijsten in te vullen. Het gaat om een totaal aan 12 vragenlijsten, met per vragenlijst een variërend aantal vragen (van 52 tot 4). Naast de vragenlijsten stellen de onderzoekers u ook nog een aantal algemene vragen, zoals vragen over uw leeftijd en geslacht. Het beantwoorden van de vragen zal per keer ongeveer 30 tot 45 minuten in beslag nemen. U kunt inloggen waar en wanneer u wilt binnen een periode van 1 week, als u maar beschikking heeft over een PC die is aangesloten op internet. U kunt ook tussentijds pauzeren of uitloggen, de website weet waar u bent gebleven als u op een later tijdstip opnieuw wil inloggen

Voor- en nadelen van het onderzoek

Er zijn geen directe nadelen aan dit onderzoek verbonden. Er zijn tevens geen directe voordelen aan het onderzoek verbonden, buiten de kans op het winnen van een Europese steden trip voor twee personen Participanten die aan álle 6 de metingen hebben deelgenomen zullen na de laatste meting worden uitgenodigd om mee te doen met de verloting van deze prijs. U mag natuurlijk ook weigeren mee te doen aan de loterij.

Verder zijn aan de deelname aan dit onderzoek ook geen risico’s verbonden. Wanneer u geïnteresseerd bent in de resultaten van het onderzoek, zullen de onderzoekers u na afloop van het onderzoek op de hoogte brengen via e-mail. U kunt aangeven op de website waarop u de vragenlijsten invult of zij uw e-mail adres mogen bewaren voor toekomstige informatie verstrekking.

Verwerking van de gegevens

Alle verkregen gegevens worden vertrouwelijk en anoniem verwerkt. De gegevens zullen niet per individu, maar uitsluitend groepsgewijs worden geïnterpreteerd. U kunt de vragenlijsten anoniem invullen. Wel zullen wij enkele demografische gegevens van u willen weten zoals bijvoorbeeld uw leeftijd, geslacht en laatst genoten opleiding

Mocht u nu of later nog specifieke of algemene vragen hebben over de verstrekte informatie, dan kunt u altijd terecht bij de onderzoeker Dr. Rilana Cima.

Rilana Cima
Universiteit Maastricht: Clinical psychological science
Postbus 616 | 6200 MD Maastricht
tinnitus-fpn@maastrichtuniversity.nl

Wilt u deelnemen aan het onderzoek? Klik dan op de JA, ik help graag en doe mee!-knop.

Via deze knop komt u terecht bij een registratie en toestemmingsverklaring. U kunt daar uw e-mail adres invullen waarmee u meteen toestemming verleent aan de onderzoekers om uw (geanonimiseerde) data te mogen gebruiken voor onderzoek.
U zit natuurlijk niet vast aan het onderzoek, u doet vrijwillig mee en mag altijd en zonder opgaaf van redenen stoppen.

Fijn dat u de onderzoekers wilt helpen en bijdraagt in meer inzicht in tinnitus!

Reacties (4)
  1. Ik had graag meegedaan met het onderzoek, maar zodra ik mijn inlognaam en emailadres wil verzenden om te registreren krijg ik de volgende melding:

    ADODB.command error 800a0d5d
    Application uses a value of the wrong type for the current operation.
    /users/crima/prospect/includes/incpsfuntions.asp, line 144

    • Als het goed is, is dit probleem inmiddels verholpen. Zou u het nogmaals willen proberen en laten weten of het nu wel lukt? Ik kan dit dan doorgeven aan de onderzoekers. Alvast dank.

  2. Personen met een één- of twee zijdige doofheid kunnen helaas niet deelnemen.

    Ik ben zelf ‘slechthorend’ en draag gehoorapparaatjes (+/- 35 dB verleis). Valt dit onder doofheid?

    • Dit valt onder slechthorendheid. Er wordt van doofheid gesproken als iemand niet of zeer slecht kan horen en verstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]