Geleidingsslechthorendheid
Wanneer het geluid dat de oorschelp bereikt zijn weg niet goed kan vinden richting het slakkenhuis wordt er gesproken van geleidingsslechthorendheid of geleidingsverlies (conductief verlies). De oorzaken van deze verstoring in de geleiding van het geluid zijn divers.
Lees verderOorzaken van geleidingsslechthorendheid of geleidingsverlies
Afgesloten gehoorgang
Allereerst kan bij geleidingsslechthorendheid de gehoorgang zijn afgesloten. Dit kan aangeboren zijn (gehoorgang-atresie) of doordat de gehoorgang verstopt is door oorsmeer (cerumen), eczeem of een zogenaamde ‘natte’ ontsteking van de gehoorgang.
Mechanisch trauma
Door een mechanisch trauma kan zowel het trommelvlies, de gehoorbeentjes als het binnenoor beschadigen. Wanneer het trommelvlies en de gehoorbeentjes het geluid niet meer goed kunnen geleiden naar het binnenoor is er eveneens sprake van een geleidingsverlies. Een mechanisch trauma kan zich voordoen door een harde knal bijvoorbeeld van een vuurwapen of explosie. Het trommelvlies en de gehoorbeentjes kunnen ook beschadigen door een harde klap tegen het hoofd door vallen. Ook bij een verkeersongeluk kan schade aan het gehoor ontstaan. Ook kan het slakkenhuis door zo’n trauma beschadigen. Dat zorgt voor een perceptief gehoorverlies.
Verminderde bewegelijkheid trommelvlies
Wat ook mogelijk is, is dat het trommelvlies onvoldoende bewegelijk is. Het vlies is dan te stijf om de geluiden door te geven aan de gehoorbeentjes. Het geluid kan ook dan niet goed geleid worden. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen waneer het trommelvlies verkalkt is, als er littekenweefsel aanwezig is, er een gaatje in het trommelvlies zit of omdat het trommelvlies te dik of te dun is. Ook dit zorgt voor een geleidingsgehoorverlies.
Drukprobleem middenoor
Een geleidingsverlies kan ook ontstaan doordat er zich een drukprobleem voordoet in het middenoor. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen bij een flinke verkoudheid. De buis van eustachius zit dan verstopt en er kan dan een onderdruk in de trommelholte ontstaan doordat de zuurstof wordt opgenomen door de cellen. Als dit lang genoeg aanhoudt ontstaat er een overdruk, waardoor zich slijm achter het trommelvlies kan ontwikkelen (glue ear).
In beide gevallen (onderdruk en overdruk) wordt de beweeglijkheid van het rommelvlies beperkt en kan het geluid niet meer goed geleid worden richting het slakkenhuis.
Oorontsteking (otitis media)
Doordat er vanuit de keel via de buis van Eustachius bacteriën in de trommelholte kunnen komen, is het mogelijk dat daar een ontsteking ontstaat (otitis media of middenoorontsteking). Als een dergelijke ontsteking een chronische ontsteking wordt, kunnen hierdoor de gehoorbeentjes en verbindingen ertussen aangetast worden. Hierdoor kunnen de geluiden op den duur minder goed of niet meer doorgegeven worden.
Otosclerose
Otosclerose is een aandoening waarbij in het middenoor overmatig bot groeit. Bij otosclerose verandert het botweefsel in het binnenoor en er ontstaat een abnormale groei van sponsachtig botweefsel op de gehoorbeentjes (hamer, het aambeeld en de stijgbeugel). Hierdoor wordt geluid niet meer goed geleid richting het slakkenhuis (lees meer).
Geleidingsslechthorendheid aan een of twee oren
Geleidingsslechthorendheid of een conductief verlies kan zich voordoen aan een of twee oren. Wanneer één oor ernstig is aangedaan wordt ook wel gesproken van eenzijdige doofheid.
Geleidingsverlies en/of perceptief verlies
Het verlies kan volledig conductief van aard zijn (dus te maken hebben met de geleiding richting het slakkenhuis), maar het is ook mogelijk dat er tegelijkertijd sprake is van een perceptief gehoorverlies. Dit wordt ook wel een gemengdverlies genoemd. Een dergelijk gemengd gehoorverlies kan ontstaan na operatieve verwijdering van een zogeheten cholesteatoom wanneer er op dat moment ook al sprake is van een perceptief gehoorverlies.