Slechthorendheid bij baby’s
Slechthorendheid bij baby’s komt gelukkig niet heel vaak voor. Gedurende de zwangerschap hoopt iedere ouder dat zijn of haar kind helemaal gezond ter wereld komt met alles erop en eraan, met een goed werkend stel hersenen en met goede ogen en oren. Met het gehoor kan het in verschillende stadia misgaan waardoor het niet of minder goed functioneert.
Lees verderWat zijn nu de mogelijke oorzaken van slechthorendheid bij baby’s?
De oorzaken van slechthorendheid bij baby’s zijn onder te verdelen in oorzaken die:
- voor de geboorte van het kind zijn ontstaan
- tijdens de geboorte van het kind zijn ontstaan
- oorzaken die na de geboorte van het kind zijn ontstaat
Prenatale oorzaken
Oorzaken van slechthorendheid bij baby’s die zijn ontstaan voor de geboorte worden ook wel prenatale oorzaken genoemd.
Prenatale oorzaken kunnen zich voordoen door:
a. virusziekten bij de moeder gedurende de zwangerschap zoals rode hond of griep
b. gebruik van geneesmiddelen
c. zwangerschapsvergiftiging
d. aandoeningen van de nieren
e. bloedingen en dreigende abortus
Perinatale oorzaken
Ook kan de oorzaak van slechthorendheid bij baby’s ontstaan tijdens de de geboorte. Dit worden perinatale oorzaken genoemd.
Dit kan zich voordoen door:
a. een zware of langdurige bevalling
b. een gecompliceerde bevalling (tangverlossing, keizerssnede, stuitligging en dwarsligging)
c. een te laag geboorte gewicht
d. zuurstofgebrek
e. een vroegtijdige bevalling
f. geelzucht bij pasgeborenen (zelden)
Postnatale oorzaken
Daarnaast kan slechthorendheid bij baby’s ontstaan na de geboorte. Dit worden postnatale oorzaken genoemd.
Dit kan zich voordoen door:
a. hersenvliesontsteking
b. voedselstoornissen
c. virusinfecties
d. gebruik van geneesmiddelen
Vlak na de geboorte vindt er een screening van het gehoor plaats. Als er mogelijk wat mis is met het gehoor komt dat daarbij naar voren.
Kunnen baby’s door lawaai en muziek gehoorschade oplopen wanneer ze nog in de buik van de moeder zitten?
Ja dat is mogelijk. Bij welke geluidsniveau en welke blootstellingsduur dat zich precies voordoet is niet bekend. Vooral de lage tonen kunnen aardig onbelemmerd hun weg naar het gehoororgaan van de baby vinden. De buik inclusief kleding dempt bij zulke basgeluiden maar zo’n 5 dB.
Uit onderzoek is gebleken dat wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap worden blootgesteld aan lawaai van 85 dBA (bij een voltijds baan) de baby’s na de geboorte geen slechter gehoor hebben dan de baby’s van moeders die daaraan niet zijn blootgesteld. In werksituaties waar het lawaainiveau boven de 85 dBA ligt, is de kans op gehoorschade groter. Immers dan komen bij het gehoororgaan van de baby in buik geluiden aan van 80 dBA (uitgaande van 5 dBA demping). Bij volwassenen treedt bij een dagelijkse blootstelling aan lawaai van 80 dBA, gedurende langere tijd gehoorschade op. Dat zal zeker ook het geval zijn bij de mogelijk extra kwetsbare baby oortjes
Bij concerten, festivals en dancings kan het geluidsniveau van muziek veel hoger liggen. Daar kan 100 of 103 dBA voorkomen. Dat betekent dat er bij de babyoortjes in de buik geluidstrillingen aankomen van respectievelijk 95 en 98 dBA. Dat zijn potentieel risicovolle geluidsniveaus. Ook bij muziek ivan deze geluidsniveaus is niet bekend hoelang het veilig is om daar de baby in de buik aan bloot te stellen. Het is verstandig voor zwangere vrouwen het zekere voor het onzekere te nemen en niet naar concerten, festivals en dancings te gaan.
Naast gehoorschade zitten er ook nog andere gezondheidsrisico’s vast aan hard lawaai. Zo is gebleken dat langdurige blootstelling aan verkeerslawaai tot een lager geboortegewicht kan leiden.
Omdat er potentieel risico is voor zowel het gehoor als de gezondheid van de baby in de buik mogen vrouwen in Nederland niet werken in omgevingen met een lawaainiveau boven de 80 dBA.
Voor meer achtergrondinformatie over de ontwikkeling van het gehoor in de buik van de moeder, de effecten van lawaai op het gehoor van de baby en de gezondheidsrisico’s van lawaai klik hier.