Oorprop: oorzaak en wat te doen

Wanneer oorsmeer zich ophoopt in de gehoorgang kan er een oorprop ontstaan. Wanneer de oorpop de weg naar het trommelvlies volledig afsluit wordt het horen bemoeilijkt. Tegelijkertijd zorgt de afsluiting van de gehoorgang dat de eigen stem vervelend klinkt. Deze kan hard klinken en als vanuit een ton klinken. Dit wordt ook wel occlusie-effect genoemd. Wanneer bijvoorbeeld een oorstukje van een hoortoestel of een in-het-oor hoortoestel het oor te veel afsluit kan dit zich ook voordoen. Daarom wordt in een oorstukje van een hoortoestel, maar ook bij in-het-oor toestellen een venting geboord. Doordat het oorsmeer tegen de huidwand aangekleefd zit kan dit gaan broeien en jeuk veroorzaken. Ook kan het duizeligheidsklachten geven. Een oorprop kan ontstaan wanneer er meer oorsmeer wordt geproduceerd dan er (vanzelf) wordt afgevoerd. Normaal gesproken reinigt het oor zich zelf erg goed. Door kauwbewegingen, praten, lachen en geeuwen, wordt de gehoorgang in beweging gezet, waardoor stukjes oorsmeer uit het oor vallen.

Wat is de oorzaak van een oorprop?

Een oorprop kan ontstaan wanneer de natuurlijke reinigende werking van het oor wordt verstoord. Dit kan bijvoorbeeld wanneer er met vreemde voorwerpen zoals wattenstaafjes, pennendoppen, papereclipsen e.d. in het oor wordt gepeuterd. In plaats dat het oorsmeer naar buiten gaat, wordt het juist de gehoorgang ingeduwd waar het zich kan ophopen. Ook kunnen de kliertjes in het oor door de wrijving of het krassen over de kwetsbare huid in het oor extra gestimuleerd worden. Wanneer met grote regelmaat gehoorbeschermers of hoortoestellen of oorstukjes worden in- en uitgedaan, kan zowel het oorsmeer verder het oor in worden geduwd als meer oorsmeer productie op gang komen. Uiteindelijk ontstaat dan een oorprop. Zodra mensen iets in hun oor voelen zitten hebben ze de neiging in het oor te gaan peuteren, waardoor het probleem alleen erger wordt gemaakt. Een andere oorzaak is overbeharing in het oor. Er zitten dan zoveel haartjes in de gehoorgang dat het oorsmeer er niet langs kan en er zo een oorprop ontstaat. Er bestaan speciale trimmers om overtollig haar uit het oor te halen. Mogelijk speelt ook stress een rol bij de overproductie van oorsmeer. Leeftijd kan ook een rol spelen. Op oudere leeftijd kan de substantie van oorsmeer veranderen doordat het te snel indikt. Hierdoor kan het oorsmeer wat hoekiger worden en minder makkelijker uit het oor rollen.

oorprop

Herkennen

Als het oor door de oorprop helemaal afgesloten is, dan hoort u minder goed, kunt u andere minder goed verstaan en zal uw eigen stem vreemd en hard klinken. Ook kan het zijn dat u een suis of piep hoort, of andere geluiden hoort zoals een ploppend geluid. Wanneer er water in het oor komt bij het douchen of zwemmen kan het zijn dat het oor dat nog daarvoor nog enigszins open was, plots helemaal dicht gaat zitten. De oorprop die bestaat uit oorsmeer, stofdeeltjes, huidschilfertjes en haartjes kan uitzetten en vervolgens het oor helemaal afsluiten.

Wat te doen

Het beste kunt u wanneer u een oorprop in uw oor heeft hiermee naar de huisarts gaan. Deze kan het oor uitspuiten. Soms wordt aangeraden om slaolie, babyolie of commercieel verkrijgbare oorsmeeroplossers te gebruiken. Deze zorgen ervoor dat het oorsmeer zich losweekt van de huid en zo makkelijker te verwijderen is of vanzelf naar buiten komt. Volgens de website van Keel- Neus en Oor artsen bestaat met dergelijke middelen kans op een allergische reactie.
Wanneer de oorprop niet te groot is, kan het soms helpen de douche met lauw water op het oor te zetten. Pas hierbij wel op dat de straal van de douche niet te hard staat. Door een te grote druk kan het trommelvlies kapot gaan. Laat na het douchen wel het water uit het oor lopen door het hoofd schuin te houden en droog het oor met een tissue of gebruik een föhn om het oor te drogen (niet te heet!). Gebruik zeker geen monddouche om het oor te spoelen.

Hoe wordt een oorprop verwijderd?

Bij de huisartspraktijk zal veelal de doktersassistent het oor uitspuiten. Dit gebeurt met een flinke waterspuit die gevuld is met lauw water. Onder het oor wordt een bakje gehouden waarin het water dat weer naar buiten loopt wordt opgevangen. Samen met het teruglopende water komt dan ook het oorsmeer mee naar buiten. Meestal gaat dit in één keer goed (95% van de gevallen), maar soms moet het nog een keer worden gedaan. Het uitspuiten van het oor met water is meestal pijnloos. Wanneer het oor regelmatig uitgespoten moet worden er daarbij klachten optreden zoals een gehoorgangonsteking is het raadzaam een KNO-arts het oor te laten reinigen. De KNO-arts heeft speciaal instrumentarium voor het reinigen van het oor. Soms is de KNO-arts met een dergelijk ‘oortoilet’ wel een aantal minuten zoet.
Uw huisarts zal uw oor niet altijd willen uitspuiten en u daarvoor soms doorverwijzen naar de KNO-arts. Dit kan zijn als er een perforatie in het trommelvlies zit of heeft gezeten, als er pus uit het oor komt (loopoor), de gehoorgang is ontstoken of daar risico op bestaat of wanneer het oor eerder geopereerd is.

Disclaimer