Oorprop

Oorprop

Wanneer oorsmeer zich ophoopt in de gehoorgang kan er een oorprop ontstaan. Zo’n oorprop ontstaat wanneer er meer oorsmeer wordt geproduceerd dan er (vanzelf) wordt afgevoerd. Normaal gesproken reinigt het oor zich zelf erg goed. Door kauwbewegingen, praten, lachen en geeuwen, wordt de gehoorgang in beweging gezet, waardoor stukjes oorsmeer uit het oor vallen. Wanneer de oorpop de weg naar het trommelvlies volledig afsluit wordt horen lastiger. Tegelijkertijd zorgt de afsluiting van de gehoorgang dat de eigen stem vervelend klinkt. Deze kan hard en als vanuit een ton klinken. Doordat het oorsmeer tegen de huidwand aankleeft, kan het gaan broeien en jeuk veroorzaken. Ook kan het duizeligheidsklachten en tinnitus geven. Met een oorprop kunt u het best naar uw huisarts gaan.

Lees verder
Inhoud tekst

Wat zijn mogelijke oorzaken van een oorprop?

Door peuteren of het in- en uitdoen hoortoestellen en gehoorbeschermers

Een oorprop kan ontstaan wanneer de natuurlijke reinigende werking van het oor verstoord raakt. Zodra mensen iets in hun oor voelen zitten hebben ze de neiging in het oor te gaan peuteren. In plaats dat het oorsmeer vanzelf uit het oor valt, wordt het probleem hierdoor alleen maar groter. Door met vreemde voorwerpen zoals wattenstaafjes, pennendoppen en paperclipsen in het oor te peuteren, kunnen er zich twee nadelige effecten voordoen. Allereerst duwt zo’n voorwerp het oorsmeer juist verder de gehoorgang in waar het zich kan gaan ophopen. Ten tweede kunnen de kliertjes in het oor door de wrijving of het krassen over de kwetsbare huid in de gehoorgang extra gestimuleerd raken.

Het met grote regelmaat in- en uitdoen van gehoorbeschermers, hoortoestellen of oorstukjes, kan ook ervoor zorgen dat oorsmeer verder de gehoorgang in gaat en de kliertjes extra smeer gaan produceren.

Door overbeharing

Een andere oorzaak van een oorprop kan overbeharing zijn in het oor. Er zitten dan zoveel haartjes in de gehoorgang dat het oorsmeer er niet langs kan. De beharing belemmert dan het zelfreinigende werking van het oor. Er bestaan speciale trimmers om overtollig haar uit het oor te halen.

Door stress en leeftijd

Mogelijk speelt ook stress een rol bij de overproductie van oorsmeer en ook leeftijd kan een rol spelen. Op oudere leeftijd kan namelijk de substantie van oorsmeer veranderen waardoor het te snel indikt. Hierdoor kan het oorsmeer wat hoekiger worden en minder makkelijker uit het oor rollen.

Herkennen

Als het oor door de oorprop helemaal afgesloten is, dan hoort u minder goed, kunt u andere minder goed verstaan en zal uw eigen stem vreemd en hard klinken. Ook kan het zijn dat u een suis of piep hoort. Dit wordt ook wel tinnitus genoemd. Ook kan het zijn dat u andere geluiden hoort zoals een ploppend geluid. Wanneer er water in het oor komt bij het douchen of zwemmen kan het zijn dat het oor dat vlak daarvoor nog enigszins open was, plots helemaal dicht gaat zitten. De oorprop die bestaat uit oorsmeer, stofdeeltjes, huidschilfertjes en haartjes kan uitzetten en vervolgens het oor helemaal afsluiten.

Wat te doen bij een oorprop

Naar de huisarts

Het beste kunt u wanneer u een oorprop in uw oor heeft hiermee naar de huisarts gaan. Deze kan het oor uitspuiten. Sommige reclames of website raden aan om slaolie, babyolie of commercieel verkrijgbare oorsmeeroplossers in het oor te druppelen. Deze zorgen ervoor dat het oorsmeer zich losweekt van de huid en zo makkelijker te verwijderen is of vanzelf naar buiten komt. Volgens de website van Keel- Neus en Oor artsen bestaat met dergelijke middelen kans op een allergische reactie. Gewoon water lost oorsmeer overigens prima op.

Zelf reinigen met zachte douchestraal en lauw water

Wanneer de oorprop niet te groot is, kan het soms helpen de douche met lauw water op het oor te zetten. Gebruik een zachte straal. Door een te grote druk kan het trommelvlies kapot gaan en te heet water kan ook voor beschadigingen zorgen. Laat na het douchen wel het water uit het oor lopen door het hoofd schuin te houden en droog het oor met een tissue of gebruik een föhn om het oor te drogen (niet te heet!). Gebruik zeker geen monddouche of andere apparaten met een harde straal om het oor te spoelen.

Hoe wordt een oorprop verwijderd?

Met een waterspuit bij de huisarts

Bij de huisartspraktijk zal veelal de doktersassistent het oor uitspuiten. Dit gebeurt met een flinke waterspuit gevuld met lauw water. De huisarts of doktersassistent plaatst een bakje onder het oor. Dit vangt het water op dat uit het oor naar buiten loopt. Samen met het teruglopende water komt als het goed is ook het oorsmeer mee naar buiten. Meestal gaat dit in één keer goed (95% van de gevallen), maar soms moet het oor nog een keer uitgespoten worden. Het uitspuiten van het oor met water is meestal pijnloos.

Nadelen gebruik waterspuit

Het uitspuiten van het oor is een veel voorkomende handeling in de praktijk van de huisarts. Bij iedere huisarts melden zich wel zo’n vier à vijf patiënten per week hiervoor. Dit uitspuiten gebeurt veelal door de dokters-assistent. Al wordt het op deze wijze reinigen van het oor als een handeling met niet al te veel risico’s gezien, toch kunnen er zich (ernstige) complicaties bij voordoen. Denk daarbij aan irritatie van de gehoorgang, trommelvliesperforaties, gehoorbeschadiging, het ontstaan van tinnitus. Ook kan er een oorontsteking zich na afloop ontwikkelen. Soms komt dit doordat de apparatuur niet goed gereinigd is.

Oortoilet veiliger

Het zogeheten droogreinigen van het oor zoals de KNO-arts dit doet wordt over het algemeen als veel veiliger beschouwd dan het uitspuiten. Daarbij gebruikt de KNO-arts instrumenten zoals een stofzuigertje, en een klein haakje en oogje om daarmee voorzichtig het oorsmeer uit de gehoorgang te verwijderen. Deze procedure die ook wel een ‘oortoilet’ wordt genoemd, voert de KNO-arts uit met speciale 3D microscoop om zo de reiniging nauwkeurig te kunnen uitvoeren. Als het oor door een KNO-arts of goed getrainde professional gebeurt is het risico op complicaties bij deze manier van reinigen minimaal.
De reden dat het reinigen door middel van zo’n oortoilet niet bij iedereen kan worden gedaan, is dat dit een te grote druk op de praktijk van de KNO-artsen geeft.

In bijzondere gevallen sowieso naar KNO-arts

In bijzondere gevallen zal uw huisarts uw oor sowieso niet willen uitspuiten en u daarvoor doorverwijzen naar de KNO-arts. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als:

  • er een perforatie in het trommelvlies zit of heeft gezeten,
  • als er pus uit het oor komt (loopoor)
  • de gehoorgang ontstoken is of daar risico op bestaat
  • wanneer het oor eerder geopereerd is

Het reinigen van het oor door de KNO-arts met instrumenten is in deze gevallen veiliger en nodig.

Verwijderen oorprop door KNO-arts

Oorsmeer verwijderen door de audicien

Sinds kort is het ook mogelijk oorsmeer te laten verwijderen bij een aantal audiciens. Zij zijn daar speciaal voor getraind en gecertificeerd door KNO-arts dr. Jan Rombout. De audiciens die bekwaam zijn in het zogeheten droog reinigen van het oor, hebben daarvoor ook speciale apparatuur in huis. De reinigingsprocedure gebeurt onder supervisie van de KNO-arts. De uitgevoerde handelingen legt de audicien vast in een digitaal patiëntendossier.

KNO-arts dr. Rombout: “In de praktijk zien we dat het droog reinigen van oren met een microsuctie (redactie: een mini stofzuigertje) en instrumentatie voordelen biedt ten opzicht van uitspuiten. Er wordt geen water onder druk en zonder direct zicht op het oorkanaal in een oor gespoten. En zuigbuisjes en curettes worden na elke oorsmeer verwijdering vervangen. Het risico op complicaties is daardoor minimaal.”

Voordelen voor cliënten van de audicien

Voor cliënten die bij de audicien komen voor bijvoorbeeld op maat gemaakte gehoorbeschermers of hoortoestellen, biedt dit voordelen. Bij een geconstateerd te veel aan oorsmeer kan de audicien dit gelijk professioneel verwijderen. Een afspraak bij de huisarts is dan ook niet meer nodig. Wel zal de audicien hier per oor een bedrag voor rekenen. Dat zal rond de 70 euro per oor bedragen.

Voor audiciens die deze service bieden aan hun cliënten klik hier.

Kijk ook op de website van de KNO-vereniging

Lees ook: