Oorprop

Oorprop

Wanneer oorsmeer zich ophoopt in de gehoorgang kan er een oorprop ontstaan. Zo’n oorprop ontstaat wanneer er meer oorsmeer wordt geproduceerd dan er (vanzelf) wordt afgevoerd. Normaal gesproken reinigt het oor zich zelf erg goed. Door kauwbewegingen, praten, lachen en geeuwen, wordt de gehoorgang in beweging gezet, waardoor stukjes oorsmeer uit het oor vallen. Wanneer de oorpop de weg naar het trommelvlies volledig afsluit wordt horen lastiger. Tegelijkertijd zorgt de afsluiting van de gehoorgang dat de eigen stem vervelend klinkt. Deze kan hard en als vanuit een ton klinken. Doordat het oorsmeer tegen de huidwand aankleeft, kan het gaan broeien en jeuk veroorzaken. Ook kan het duizeligheidsklachten en tinnitus geven. Met een oorprop kunt u het best naar uw huisarts gaan.

Lees verder
Inhoud tekst

Wat zijn mogelijke oorzaken van een oorprop?

Door peuteren of het in- en uitdoen hoortoestellen en gehoorbeschermers

Een oorprop kan ontstaan wanneer de natuurlijke reinigende werking van het oor verstoord raakt. Zodra mensen iets in hun oor voelen zitten hebben ze de neiging in het oor te gaan peuteren. In plaats dat het oorsmeer vanzelf uit het oor valt, wordt het probleem hierdoor alleen maar groter. Door met vreemde voorwerpen zoals wattenstaafjes, pennendoppen en paperclipsen in het oor te peuteren, kunnen er zich twee nadelige effecten voordoen. Allereerst duwt zo’n voorwerp het oorsmeer juist verder de gehoorgang in waar het zich kan gaan ophopen. Ten tweede kunnen de kliertjes in het oor door de wrijving of het krassen over de kwetsbare huid in de gehoorgang extra gestimuleerd raken.

Het met grote regelmaat in- en uitdoen van gehoorbeschermers, hoortoestellen of oorstukjes, kan ook ervoor zorgen dat oorsmeer verder de gehoorgang in gaat en de kliertjes extra smeer gaan produceren.

Door overbeharing

Een andere oorzaak van een oorprop kan overbeharing zijn in het oor. Er zitten dan zoveel haartjes in de gehoorgang dat het oorsmeer er niet langs kan. De beharing belemmert dan het zelfreinigende werking van het oor. Er bestaan speciale trimmers om overtollig haar uit het oor te halen.

Door stress en leeftijd

Mogelijk speelt ook stress een rol bij de overproductie van oorsmeer en ook leeftijd kan een rol spelen. Op oudere leeftijd kan namelijk de substantie van oorsmeer veranderen waardoor het te snel indikt. Hierdoor kan het oorsmeer wat hoekiger worden en minder makkelijker uit het oor rollen.

Herkennen

Als hetoor door de oorprop helemaal afgesloten is, dan hoort u minder goed, kunt u andere minder goed verstaan en zal uw eigen stem vreemd en hard klinken. Ook kan het zijn dat u een suis of piep hoort. Dit wordt ook wel tinnitus genoemd. Ook kan het zijn dat u andere geluiden hoort zoals een ploppend geluid. Wanneer er water in het oor komt bij het douchen of zwemmen kan het zijn dat het oor dat vlak daarvoor nog enigszins open was, plots helemaal dicht gaat zitten. De oorprop die bestaat uit oorsmeer, stofdeeltjes, huidschilfertjes en haartjes kan uitzetten en vervolgens het oor helemaal afsluiten.

Wat te doen bij een oorprop

Naar de huisarts

Het beste kunt u wanneer u een oorprop in uw oor heeft hiermee naar de huisarts gaan. Deze kan het oor uitspuiten. Sommige reclames of website raden aan om slaolie, babyolie of commercieel verkrijgbare oorsmeeroplossers in het oor te druppelen. Deze zorgen ervoor dat het oorsmeer zich losweekt van de huid en zo makkelijker te verwijderen is of vanzelf naar buiten komt. Volgens de website van Keel- Neus en Oor artsen bestaat met dergelijke middelen kans op een allergische reactie. Gewoon water lost oorsmeer overigens prima op.

Zelf reinigen met zachte douchestraal en lauw water

Wanneer de oorprop niet te groot is, kan het soms helpen de douche met lauw water op het oor te zetten. Gebruik een zachte straal. Door een te grote druk kan het trommelvlies kapot gaan en te heet water kan ook voor beschadigingen zorgen. Laat na het douchen wel het water uit het oor lopen door het hoofd schuin te houden en droog het oor met een tissue of gebruik een föhn om het oor te drogen (niet te heet!). Gebruik zeker geen monddouche of andere apparaten met een harde straal om het oor te spoelen.

Hoe wordt een oorprop verwijderd?

Met een waterspuit bij de huisarts

Bij de huisartspraktijk zal veelal de doktersassistent het oor uitspuiten. Dit gebeurt met een flinke waterspuit gevuld met lauw water. De huisarts of doktersassistent plaatst een bakje onder het oor. Dit vangt het water op dat uit het oor naar buiten loopt. Samen met het teruglopende water komt als het goed is ook het oorsmeer mee naar buiten. Meestal gaat dit in één keer goed (95% van de gevallen), maar soms moet het oor nog een keer uitgespoten worden. Het uitspuiten van het oor met water is meestal pijnloos.

Met speciaal instrumentarium door KNO-arts

Wanneer het oor in verband met een oorprop regelmatig uitgespoten moet worden er daarbij klachten optreden zoals een gehoorgangontsteking is het raadzaam een KNO-arts het oor te laten reinigen. De KNO-arts heeft speciaal instrumentarium voor het reinigen van het oor. Soms is de KNO-arts met een dergelijk ‘oortoilet’ wel een aantal minuten zoet.

In bijzondere gevallen zal uw huisarts uw oor sowieso niet willen uitspuiten en u daarvoor doorverwijzen naar de KNO-arts. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een perforatie in het trommelvlies zit of heeft gezeten, als er pus uit het oor komt (loopoor), de gehoorgang is ontstoken of daar risico op bestaat of wanneer het oor eerder geopereerd is. Het reinigen van het oor door de KNO-arts met instrumenten is dan veiliger.

Verwijderen oorprop door KNO-arts

Kijk ook op de website van de KNO-vereniging

Lees ook: