Oorpijn bij vliegen en duiken

Wanneer wij in een vliegtuig zitten en daarbij snel stijgen of dalen, verandert de druk om ons heen, terwijl deze in het middenoor gelijk blijft. Normaal gesproken opent de buis van Eustachius bij slikken en gapen zich en laat lucht in of uit het middenoor stromen. Wanneer we te snel stijgen of dalen of als de buis van Eustachius niet goed werkt dan krijgen we oorpijn bij vliegen, omdat het trommelvlies dan te veel naar binnen of buiten wordt gedrukt.

vliegtuig

Hetzelfde kan gebeuren bij het duiken: wanneer we snel naar beneden gaan in het water neemt de druk op onze oren snel toe en kunnen we ook oorpijn krijgen.

Bij het stijgen in een vliegtuig neemt de luchtdruk af en ontstaat er een overdruk in het oor, waardoor het trommelvlies naar buiten wordt gedrukt. Slikken of gapen wil dan helpen. Bij het dalen neemt de luchtdruk toe en ontstaat er een onderdruk in het oor (de luchtdruk buiten wordt groter dan binnen in het oor). Het trommelvlies wordt hierdoor naar binnen gedrukt.

Wanneer kauw-, geeuw-, of slikbewegingen niet helpen, is het mogelijk de oren te “klaren”. Duikers doen dit wanneer zij te maken krijgen met toenemende druk wanneer zij duiken. Terwijl de neus en mond dicht worden gehouden, wordt door een stootsgewijze uitademing de druk in de neus-keelholte verhoogd. Hierdoor opent de buis van Eustachius zich even, waardoor lucht in de trommelholte stroomt. Het klaren van de oren moet rustig gebeuren, zonder al te fors te persen. Wanneer dit niet werkt kan ook geprobeerd worden om slikbewegingen te maken al dan niet met een dichte neus. Soms krijgt een duiker dat klaren niet onder de knie en is dan gedwongen tijdens het duiken weer omhoog te komen omdat zijn oren te veel pijn gaan doen of zelfs zijn hobby op te geven.

Inmiddels is al geruime tijd een hulpmiddel op de markt om problemen in het vliegtuig te voorkomen: drukregulerende oorpluggen van het merk Ear-Planes. Deze zorgen ervoor dat op een geleidelijke manier de druk in de gehoorgang verandert, waardoor de buis van Eustachius beter in staat is de drukveranderingen op te vangen.

Ear-Planes bestaan uit twee elementen, namelijk een oorplug gemaakt van siliconen en een keramisch element dat de druk regelt. Het zeer zachte siliconen deel heeft een aantal lamellen die ervoor zorgen dat er een luchtdichte afsluiting in het oorkanaal ontstaat. Het keramische element op zijn beurt zorgt ervoor dat de luchtdrukverschillen geleidelijk aan doorgegeven worden.

Deze oorpluggen van het merk EarPlanes zijn verkrijgbaar in de webshop en kunnen oorpijn bij vliegen voorkomen.

Klik hier om Ear-Planes voor volwassenen of kinderen in de webshop te bestellen.

Earplanes oplossing voor oorpijn bij vliegen

Earplanes oplossing voor oorpijn bij vliegen

Disclaimer