Middenoorontsteking
Middenoorontsteking is een infectie van het middenoor. Dit is de ruimte die direct ligt achter het trommelvlies. Ruim 70% van de kinderen onder de 2 jaar heeft zo nu en dan last van vocht achter het trommelvlies. Deze aandoening heet in medische termen otitis media met effusie ook wel afgekort als OME. Bij otitis media met effusie kan de buis van Eustachius, die loopt tussen het middenoor en neus-keelholte, het vocht niet afvoeren omdat ook daar het slijmvlies gezwollen is. Het vocht zit zit dan gevangen achter het trommelvlies. In het vocht zitten soms virussen of bacteriën. De aandoening kan zich ook bij volwassenen voordoen, al komt dit veel minder vaak voor dan bij kinderen.
Lees verderOorpijn, loopoor of glue ear
Oorpijn, een loopoor (ook wel glue ear of lijmoor genoemd) en koorts doen zich niet voor bij een ‘gewone’ middenoorontsteking. Dergelijke verschijnselen doen zich wel voor als er sprake is van een acute middenoorontsteking. De oorpijn kan dan behoorlijk hevig zijn. Wanneer een kind acute middenoorontsteking heeft kan het door de oorpijn zich behoorlijk ziek voelen. Vaak grijpt het kind naar de oortjes of rolt met het hoofd heen en weer.
Bijkomende klachten
Vaak is er ook last van oorsuizen, is de patiënt prikkelbaar, slaapt minder goed en heeft last van maag- en darmklachten. Middenoorontsteking met effusie gaat ook vaak samen met een ontsteking van de bovenste luchtwegen en bij een niet goed functionerende buis van Eustachius. Soms komt er vies vocht of vocht met bloed uit één van beide oren. Door de hoge druk is het trommelvlies dan ingescheurd en het vieze vaak licht gele vocht loopt dan uit het oor. Het vocht stinkt veelal. Het inscheuren van het trommelvlies geeft meestal wel onmiddellijk verlichting van de klachten doordat de druk is afgenomen.
Risico op middenoorontsteking
In het najaar en in de winter is het risico op een middenoorontsteking groter. Ook kinderen die naar een kinderdagverblijf hebben een grotere kans erop. Zij zijn over het algemeen vaker verkouden en hebben daardoor vaker last ervan. Doordat het trommelvlies minder bewegelijk wordt, gaat een middenoorontsteking samen met een verminderd hoorvermogen van gemiddeld zo’n 25 dB. Vaak hebben de ouders een dergelijk gehoorverlies niet in de gaten en komt het pas aan het licht bij de gehoortest op het consultatiebureau. Bij een grote groep kinderen komt een middenoorontsteking pas aan het daglicht wanneer er zorgen ontstaan over de taalproductie of wanneer zij minder goed reageren op instructies of als het opvalt dat de tv harder wordt gezet.
Genezing middenoorontsteking
Na een dag of drie zijn de pijn en de koorts bij een middenoorontsteking meestal wel weer verdwenen en na zo’n anderhalve week is het oor helemaal genezen. Wel kan het zijn dat het kind enige weken nog niet 100% hoort. Bij pijn kan overigens paracetamol helpen.
Behandeling middenoorontsteking
Over het algemeen gaat middenoorontsteking vanzelf weer over. Het merendeel van de patiënten voelt zich na een week weer beter. Bij kinderen verdwijnt het vocht bij 50% na 3 maanden vanzelf. Slechts bij 10% blijft het vocht meer dan een jaar aanwezig.
Dat neusdruppels en slijmoplossende medicijnen nut hebben bij middenoorontsteking is nooit bewezen. Wel blijken antibiotica effectief te zijn, maar vaak is het effect al enige weken na het afronden van de kuur weer verdwenen. Het verwijderen van de neusamandelen blijkt wel soelaas te bieden: bij kinderen waarvan de neusamandel geknipt is, zijn trommelvlies buisjes minder vaak nodig.
Het plaatsen van trommelvliesbuisjes is de meest effectieve behandeling van middenoorontsteking en wordt frequent toegepast.
Sinds 2015 is de Otovent neusballon op de markt. Uit onderzoek blijkt dat de Otovent neusballon effectiever is dan afwachtend beleid bij middenoorontsteking met effusie. In sommige gevallen kan met het toepassen van de neusballon het plaatsen van trommelvliesbuisjes worden voorkomen. Overleg met uw KNO-arts wat de meest geschikte behandeling is.
Zwemmen met middenoorontsteking
Middenoorontsteking doet zich het vaakst voor op jonge leeftijd tot een jaar of zeven. Veel ouders vragen zich af of hun kind mag zwemmen met middenoorontsteking.
Wanneer er sprake is van een loopoor is het trommelvlies zeker geperforeerd en wordt in ieder geval het zwemmen met het hoofd onder water afgeraden. Dit geldt ook als er sprake is trommelvliesperforatie waarbij er geen slijm of viezigheid uit het oor komt (dit wordt een ‘droge’ trommelvliesperforatie genoemd). Zwemmen wordt volgens de website van KNO vereniging over het algemeen door de meeste artsen zonder bescherming toegestaan, maar dus niet met het hoofd onder water (dus ook niet duiken). Het zwemmen met het hoofd onder water of duiken wordt bij een middenoorontsteking sowieso afgeraden omdat dit tot duizeligheidsklachten kan leiden doordat het evenwichtsorgaan geprikkeld wordt. Douchen mag overigens wel, maar zorg daarbij er wel voor dat het hoofd recht wordt gehouden zodat water en zeep niet vrijelijk het oor in kunnen stromen.
Zwemdoppen
Als er toch gezwommen wordt dan is het verstandig om zwemdopjes te dragen. Dit wordt ook door sommige artsen geadviseerd. Het zwemmen met zwemdoppen is ook verstandig na het plaatsen van buisjes.
Het is niet zo dat zwemdoppen preventief werken tegen middenoorontsteking, met andere woorden als de middenoorontsteking weg is voorkom je een volgende middenoorontsteking er niet door. Immers de bacteriën die veel in warme zwembaden voorkomen kunnen via de keel en de neus het middenoor uiteindelijk bereiken. Helemaal niet zwemmen werkt wel preventief.
Zwemdoppen preventief bij gehoorgangontsteking
Bij gehoorgangontsteking kan er wel een preventieve werking van zwemdoppen uitgaan omdat hiermee het oor droog of droger gehouden wordt. Door vocht in het oor wordt de gehoorgang minder zuur waardoor de kans op een ontsteking van de gehoorgang groter wordt. Om deze reden wordt een gehoorgangontsteking ook wel ´zwemmersoor´genoemd.
In de webshop op deze site zijn zwemdoppen van het merk AquaEars verkrijgbaar.
Wanneer naar de huisarts met middenoorontsteking?
- Als u denkt dat uw kind, dat jonger dan twee jaar is, oorpijn heeft
- Uw kind dat ouder dan 2 jaar is, drie dagen of langer oorpijn en koorts heeft
- Er langer dan twee weken vocht uit het oor loopt
- Als uw kind voor de derde keer binnen een jaar oorpijn heeft
- Als uw kind met oorpijn veel huilt, ziek is (diarree, spugen en/of hoge koorts)