Gehoorbescherming regelgeving

Werken met machines of werken aan de snelweg of aan het spoor kan schadelijk zijn voor het gehoor. Ook ‘levend lawaai’ van mens en dier kunnen schadelijk zijn. Als werknemers langdurig aan hard geluid worden blootgesteld kan dit leiden tot blijvende gehoorschade. Het verminderen van lawaai en het verstrekken van gehoorbeschermers zijn voorbeelden van maatregelen die werkgevers kunnen nemen om werknemers te beschermen tegen schadelijk geluid.

Dat gehoorbescherming belangrijk is voor de bescherming van uw oren kunt u lezen op de pagina over lawaaislechthorendheid. Voor het dragen en verstrekken van gehoorbeschermers is regelgeving en daar zijn ook wettelijke regels voor opgesteld. Deze regels zijn vastgelegd in de arbowet en dienen om gehoorbeschadiging door lawaai op de werkvloer te voorkomen. Zowel de werkgever als de werknemer hebben hun plichten.

Boven de 80 decibel is geluid schadelijk voor het gehoor wanneer daar dagelijks in gewerkt wordt. Eigenlijk is deze norm reeds te ruim omdat al bij een lagere intensiteit schade kan ontstaan en de A-weging voor de schadelijkheid voor geluid discutabel is. Klik hier voor het standpunt van de FNV.

Wettelijke regels

De werkgever is verplicht er zoveel mogelijk aan te om het lawaai te beperken (zogeheten aanpak aan de bron). Als het geluid als nog boven de 80 dB(A) uitkomt, gelden de volgende regels:

  • bij geluid met een niveau harder dan 80 dB(A) moet de werkgever zijn werknemers gehoorbescherming geven
  • bij geluid met een niveau harder dan 85 dB(A) moet de werknemer de gehoorbescherming dragen.

Verplichten laten testen gehoor

Uw werkgever is ook verplicht om u in de gelegenheid te stellen op zijn kosten zo’n gehooronderzoek te laten uitvoeren. Ook kunt u uw gehoor zelf testen via de website Bedrijfsoorcheck. De test is ontwikkeld door het audiologisch centrum van het LUMC in opdracht van de Nationale Hoorstichting. De bedrijfsoorcheck kent twee versies. Een versie die voor iedereen toegankelijk is en een oorcheck voor medewerkers in de bouwnijverheid. De laatste genoemde werknemers hebben een inlogcode nodig.

Brochure schadelijk geluid

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een brochure uitgegeven over schadelijk geluid bedoeld voor werknemers en werkgevers.

brochure-schadelijk-geluid

Klik hier om de “Brochure schadelijk geluid informatie voor werknemers en werkgevers” te downloaden.

ZIe ook:

www.arboportaal.nl

 

Zoekwoorden: gehoorbescherming regelgeving, schadelijk geluid, wettelijke regels