Gehoorbeschermers

Gehoorbeschermers

Gehoorbeschermers zijn belangrijk om te dragen wanneer we ons gehoor frequent aan hard lawaai of muziek blootstellen. Zeker wanneer we dagelijks in lawaai werken, zijn gehoorbeschermers van groot belang om permanente gehoorschade te voorkomen. Echter ook bij zeer regelmatige blootstelling aan luide muziek zijn gehoorbeschermers aan te raden.

Lees verder

Beschadiging door lawaai

Ons gehoororgaan kan beschadigd raken door lawaai. Hierbij zijn zowel de duur als de intensiteit van het geluid maatgevend voor de schade die ontstaat. Dat betekent dat zowel korte blootstelling aan geluiden met zeer hoge intensiteiten als langdurige blootstelling aan geluiden met lagere (maar toch harde) intensiteiten (al bij 80 dBA) het gehoor kunnen beschadigen.De schadelijkheid van geluid wordt vaak onderschat. Dit komt omdat we een verdubbeling van de de geluidsenergie niet als zodanig waarnemen. Terwijl de geluidsenergie verdubbelt bij elke toename van 3 dB, ervaren onze hersenen pas een verdubbeling bij een toename van 10 dB. Er is dus een discrepantie tussen wat er werkelijk gebeurt in onze omgeving en wat we waarnemen.

Klik hier om meer over gehoorbeschadiging door lawaai (lawaaislechthorendheid) te lezen

Lawaai en gezondheid

Lawaai kan ook invloed hebben op onze gezondheid. Zo is uit onderzoek naar voren gekomen dat werknemers die gedurende enige jaren in lawaai werkten een significant hogere bloeddruk hebben en ook afwijkingen in het hartritme en in de bloedsamenstelling hebben.

Noodzaak gehoorbeschermers

Om het gehoor te beschermen zijn gehoorbeschermers in lawaaiige situaties waar mensen langdurig en regelmatig werken een absolute noodzaak. Ook bij een kortdurend bezoek aan een fabriek, bouwplaats of vliegveld waar de geluidsniveau’s zeer hoog zijn, zijn gehoorbeschermers belangrijk. Daarnaast is het van belang in de privésituatie het gehoor niet te lang bloot te stellen aan te hoge geluidsniveau’s. Denk hierbij aan het geluid van muziekinstallaties, smartphone, hoofdtelefoons, bezoeken aan festivals, werken met boor- en schuurmachines e.d. Ons gehoor kan best wel wat hebben, maar te lange en regelmatige blootstelling aan muziek of lawaai leidt uiteindelijk wel tot gehoorschade. Ook heel even in de buurt van een straalmotor van een vliegtuig, een pistoolschot dat vlak bij het oor afgaat, blootstelling van het oor aan een explosie of het vlak voor een luidspreker staan die flink hard staat, kan tot permanente gehoorschade leiden.

Lawaainiveau

Gereedschap bereikt al snel hoge intensiteitsniveaus. Zo haalt een cirkelzaag met gemak een lawaainiveau van rond de 110 dBA, een boormachine een niveau van rond de 100 dBA en een kettingzaag 115 dBA. Langs de snelweg is het lawaainiveau al gauw 95 dBA en dat wordt binnenin een vrachtwagen ook gehaald. Vaak denken we bij lawaai al snel aan lawaai van machines en gereedschap, maar ook muziekinstrumenten kunnen hoge intensiteitsniveau’s halen. Zo kun je gehoorschade oplopen van je eigen instrument, maar ook door de muziekinstrumenten van anderen. Denk maar eens aan de violisten die voor de koperblazers zitten in de orkestbak. Tegenwoordig worden daar steeds meer maatregelen tegen genomen.

Levend lawaai

Ook lawaai afkomstig van dieren en mensen kan schadelijk zijn. Denk maar eens aan een druk zwembad met veel gillende kinderen. Door de harde akoestiek van zo’n zwembad kan het lawaainiveau flink oplopen. Andere voorbeelden plekken met zogeheten ‘levend lawaai’ zijn kindercrèches, kinderdagverblijven, hondenkennels, dierenasiels en varkensstallen.

Soorten gehoorbeschermers

Om ons gehoor te beschermen zijn er verschillende gehoorbeschermers ontwikkeld. Er zijn gehoorbeschermers die uit de fabriek komen en gehoorbeschermers die speciaal op maat worden gemaakt. Deze op maat gemaakte gehoorbeschermers worden ook wel otoplastieken genoemd en zijn bijvoorbeeld via een audicien te bestellen. Deze maakt daarvoor dan eerst een afdruk van het oor, zodat de gehoorbeschermers geen geluid kunnen doorlaten.

Schuimdoppen of schuimproppen

schuimdopjes gehoorbeschermers

Parapluutjes zonder filter

parapluutjes gehoorbeschermer

Parapluutjes met filter

parapluutjes filter gehoorbeschermer

Op maat gemaakte otoplastieken

otoplastiek filter gehoorbeschermers

Gehoorkappen (met en zonder radio)

gehoorkap 3m gehoorbeschermer
gehoorkap MSA met radio-gehoorbeschermer

Klik hier voor meer informatie en een test van gehoorbeschermers (oordoppen) voor het luisteren naar muziek.