Gehoorbescherming

Beschadiging door lawaai

Ons gehoororgaan kan beschadigd raken door lawaai. Hierbij zijn zowel de duur als de intensiteit van het geluidssignaal maatgevend voor de schade die ontstaat. Dat betekent dat zowel korte blootstelling aan geluiden met zeer hoge intensiteiten als langdurige blootstelling aan geluiden met lagere (maar toch harde) intensiteiten (al bij 80 dBA) het gehoor kunnen beschadigen.

De schadelijkheid van geluid wordt vaak onderschat. Dit komt omdat we een verdubbeling van de de geluidsenergie niet als zodanig waarnemen. Terwijl de geluidsenergie verdubbelt bij elke toename van 3 dB, ervaren onze hersenen pas een verdubbeling bij een toename van 10 dB. Er is dus een discrepantie tussen wat er werkelijk gebeurt in onze omgeving en wat we waarnemen.

Klik hier om meer over gehoorbeschadiging door lawaai (lawaaislechthorendheid) te lezen

Lawaai en gezondheid

Lawaai kan ook invloed hebben op onze gezondheid. Zo is uit onderzoek naar voren gekomen dat werknemers die gedurende enige jaren in lawaai werkten een significant hogere bloeddruk hebben en ook afwijkingen in het hartritme en in de bloedsamenstelling hebben.

Gehoorbescherming

Om het gehoor te beschermen zijn gehoorbeschermers in lawaaiige situaties een absolute noodzaak, zowel op het werk (ondere andere fabriek, werken met gereedschap, machines, werken langs de weg, musiceren) Ook is het verstandig in de privésituatie het gehoor niet bloot te stellen aan te hoge geluidsniveau’s (denk aan geluid van muziekinstallaties, MP3 spelers, hoofdtelefoons, bezoeken festivals, werken met boor- en schuurmachines e.d.). Voor MP3 spelers heeft de nationale hoorstichting een test ontworpen: MP3-check.

Lawaainiveau

Gereedschap bereikt al snel hoge intensiteitsniveaus. Zo haalt een cirkelzaag met gemak een lawaainiveau van rond de 110 dBA, een boormachine een niveau van rond de 100 dBA en een kettingzaag 115 dBA.
Langs de snelweg is het lawaainiveau al gauw 95 dBA en dat wordt in een vrachtwagen ook gehaald. Vaak denken we bij lawaai al snel aan lawaai van machines en gereedschap, maar ook muziekinstrumenten kunnen hoge intensiteitsniveau’s halen. Zo kun je gehoorschade oplopen van je eigen instrument, maar ook door de muziekinstrumenten van anderen. Denk maar eens aan de violisten die voor de koperblazers zitten in de orkestbak. Tegenwoordig worden daar steeds meer maatregelen tegen genomen.
Ook lawaai afkomstig van dieren en mensen kan schadelijk zijn. Denk maar eens aan een druk zwembad met veel gillende kinderen. Door de harde akoestiek van zo’n zwembad kan het lawaaiviveau flink oplopen. Andere voorbeelden plekken met zogeheten ‘levend lawaai’ zijn kindercrèches, kinderdagverblijven, hondenkennels, dierenasiels en varkensstallen.

Soorten gehoorbeschermers

Er zijn verschillende soorten gehoorbeschermers op de markt:

schuimdopjes gehoorbeschermers

Schuimdoppen of schuimproppen


parapluutjes gehoorbeschermer

Parapluutjes zonder filter


 

parapluutjes filter gehoorbeschermer

Parapluutjes met filter


 

otoplastiek filter gehoorbeschermers

Op maat gemaakte otoplastieken


gehoorkap 3m gehoorbeschermergehoorkap MSA met radio-gehoorbeschermer

Gehoorkappen (met en zonder radio)

 


Klik hier voor meer informatie en een test van gehoorbeschermers (oordoppen) voor het luisteren naar muziek.