Beste hoortoestellen: nieuwe versie High End hoortoestellen document

Er is een nieuw overzicht van de nieuwste High End hoortoestellen waarin de beste hoortoestellen die momenteel op de markt zijn staan beschreven. In het nieuwe overzicht is ook de in april geïntroduceerde Widex EVOKE opgenomen. Dit nieuwe hoortoestel is het eerste intelligente zelflerende hoortoestel dat in staat is realtime te leren van de input van de gebruiker en zijn voorkeuren (lees meer over de Widex EVOKE). 

beste hoortoestellen

Widex Evoke Iphone

Widex EVOKE

High End hoortoestellen: de beste hoortoestellen verkrijgbaar

Iedere fabrikant komt om de paar jaar met een nieuwe generatie High End hoortoestellen op de markt. High End hoortoestellen zijn qua techniek en mogelijkheden de beste hoortoestellen die uw audicien u kan bieden. Elke nieuwe generatie hoortoestellen heeft weer meer rekenkracht en is daarmee in staat de omgeving nog nauwkeuriger in kaart te brengen en zich daaraan aan te passen.
Met de nog grotere rekenkracht in de nieuwst High End hoortoestellen is het ook mogelijk de verschillende technieken in de hoortoestellen nog beter op elkaar af te stemmen. Elke nieuwe generatie hoortoestellen heeft voor de slechthorende gebruiker de potentie in zich om tot beter verstaan in geroezemoes te komen en ervoor te zorgen dat horen en verstaan minder moeite kost.
Het hoge innovatietempo in High End hoortoestellen is vergelijkbaar met smartphones.
Ook nemen ook de communicatiemogelijkheden met mobiele telefoons, computers, tv en hifi steeds verder toe. Niet alleen op het gebied van het verstaan van spraak hebben de beste hoortoestellen meer te bieden, ook de geluidskwaliteit wordt steeds beter. Dit komt doordat de hoortoestellen een steeds betere dynamiek hebben en breedbandiger zijn (groter frequentiebereik). Dit komt zowel het ruimtelijk horen als de muziekbeleving ten goede.

Telefoneren met hoortoestellen

De meeste High End hoortoestellen kunnen communiceren met iPhone en Android smartphones. Op dit moment wordt de directe samenwerking van hoortoestellen met de iPhone van Apple het best ondersteund: zowel muziek als het telefoongeluid kan op beide oren tegelijkertijd en in stereo worden overgestuurd zonder tussenkomst van een zogeheten streamer. Een streamer is een klein apparaatje dat om de nek wordt gehangen of op het revers van een jas wordt bevestigd en dat als tussenstation dient tussen de smartphone en hoortoestellen. Om te kunnen telefoneren met Android telefoons moet bij de meeste hoortoestellen nog gebruik worden gemaakt van een dergelijke streamer. Uitzondering hierop is de Phonak Audeo B die wel direct kan communiceren met Android telefoons, zij het met één hoortoestel tegelijkertijd (dus niet in stereo). Momenteel wordt er door Google hard gewerkt om het telefoneren en het streamen van muziek tussen hoortoestellen en Android telefoons te optimaliseren. De nieuwe techniek met de naam ‘Audio Streaming for Hearing Aids (ASHA)’ maakt het mogelijk zowel audio als telefoongesprekken in hoge kwaliteit van Android telefoons richting beide hoortoestellen te sturen (lees meer).

beste hoortoestellen

Phonak Audeo B

Verbinding met tv en hifi

Met de nieuwste hoortoestellen is het mogelijk het geluid van de tv of hifi direct in stereo naar de hoortoestellen te verzenden. Iedere fabrikant heeft daar zijn eigen bijbehorende apparatuur voor. Het oversturen van audio signaal naar de hoortoestellen wordt ook wel streamen genoemd.

beste hoortoestellen surflink starkey

TV accessoires van Starkey

Verbonden met internet en online afstellen

Inmiddels zijn er ook hoortoestellen die verbonden zijn met het internet en er zijn erbij die door de audicien op afstand bijgesteld kunnen worden, zodat voor een fijnafstelling geen bezoek nodig is aan de audicien.
De Oticon Opn is het eerste hoortoestel dat kan werken met het If This Then That (IFTTT) protocol en op die manier  verbonden zijn met internet. Zodra er iemand aanbelt kan de hoortoesteldrager desgewenst in zijn oor de boodschap: “Er is iemand aan de deur” krijgen. Hiervoor moet er wel een deurbel aanwezig zijn die ook het IFTTT protocol ondersteunt. Via IFTTT  kan er ook een seintje in het hoortoestel worden gegeven als er een email binnenkomt. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Oticon Opn met IFTTT

Nieuwe hoortoestellen online laten fijn-afstellen kan zeer praktisch zijn: het scheelt reis- en wachttijden en is ideaal voor mensen die een druk leven hebben. De fijnafstelling van de hoortoestellen verloopt met behulp van een smartphone die verbonden is met internet. De audicien legt verbinding met een speciale app op de smartphone van de slechthorende en kan de hoortoestellen zo vanuit zijn winkel bijstellen (harder, zachter, meer of minder hoog, nieuw programma etc). Signia is een van de eerste hoortoestellen waarbij dit kan (lees meer).

beste hoortoestellen online afstellen

Signia Telecare: online afstellen

Design

Het oog wil natuurlijk ook wat, ook bij hoortoestellen. De meeste hoortoestellen vandaag de dag hebben een fraai design en zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren. Zo nu en dan komen er hoortoestellen met een heel bijzonder design op de markt zoals recent de Signia Styletto.

beste hoortoestellen

Signia Styletto

Kiezen voor de beste hoortoestellen: geen luxe

Hoortoestellen kunnen het verloren hoorvermogen bij een gehoorverlies voor een groot deel compenseren, maar veelal niet voor de volle 100 procent. Hoortoestellen kunnen immers niet herstellen wat er in het oor beschadigd is geraakt. Hoortoestellen zijn daarom niet te vergelijken met een bril. Een bril corrigeert relatief eenvoudige afwijkingen bij de bolling van de lens en dát is veelal wel voor 100 procent corrigeerbaar. Schade in het slakkenhuis is te vergelijken met schade aan het netvlies van het oog. Zoals een bril niet kan corrigeren wat er misgaat bij het netvlies, kunnen zelfs de beste hoortoestellen niet volledig corrigeren wat er niet meer werkt in het slakkenhuis.
Het is dan ook aan te raden om alle opties om het hoorvermogen te verbeteren aan te grijpen. De ene keer kan dit resulteren in het beter verstaan van spraak, de andere keer in meer luistercomfort of minder luisterinspanning. Slechthorenden zijn vaak sneller moe door de inspanning die zij moeten leveren om te horen en te verstaan.
Soms worden High End hoortoestellen afgeschilderd als luxe, als rijden in een kostbare auto. Deze vergelijking gaat natuurlijk alleen op als een minder geavanceerd hoortoestel het gehoorverlies al volledig kan compenseren of in ieder geval voldoet aan de luisterwensen die de gebruiker heeft. Of dit laatste haalbaar is, is onder meer afhankelijk van de taken die moeten worden uitgevoerd, de omgeving(-en) waarin gefunctioneerd moet worden (lawaai en akoestiek) en de beperkingen die in verschillende situaties worden ervaren. Ook kampen veel slechthorenden met oorsuizen (tinnitus) en de meer geavanceerde hoortoestellen hebben hiervoor een speciale programma’s voor aan boord.

Beste hoortoestellen: alleen in vrije markt

De nieuwste en beste hoortoestellen zijn helaas alleen beschikbaar in de vrije markt en worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dit komt doordat de prijzen binnen de verzekerde zorg voor hoortoestellen sinds 2013 steeds lager zijn geworden. Hierdoor passen High End hoortoestellen qua prijsniveau niet meer binnen de verzekerde zorg.

Niet bij alle audiciens verkrijgbaar

In het pdf document met High End hoortoestellen worden de innovaties van de A-merken in Nederland beschreven. Niet alle audiciens leveren alle merken en types. Veelal leveren zij slechts een aantal merken uit het overzicht. Dit kan zijn omdat bepaalde audiciensbedrijven verbonden zijn aan bepaalde fabrikanten, zij een zogeheten private-label merk leveren (huismerk) of doordat audiciensbedrijven om wille van inkoopvoordeel slechts een beperkt aantal merken leveren. Deze laatste tendens komt door de prijsdruk die ontstaan is na de invoering van de functiegerichte aanspraak op hoortoestellen in 2013 waarbij hoortoestellen in 5 categorieën worden ingedeeld en door aanbestedingen van verzekeraars de vergoedingen voor de verstrekking van hoortoestellen door audiciens herhaaldelijk zijn gedaald.

Onderling vergelijken op grond van alleen technische data lastig

High End hoortoestellen zijn technisch gezien onderling lastig te vergelijken. De implementatie van één en dezelfde techniek kan per merk verschillen en daardoor bij het ene merk beter zijn dan bij het andere. Daarnaast zal bij het ene merk samenwerking tussen verschillende technieken anders verlopen, waardoor het eindresultaat voor iedere slechthorende op individueel niveau anders kan zijn. Ook spelen persoonlijke geluidsvoorkeuren een rol en ook gewenning aan een bepaalde manier van verwerking van geluid met eerdere hoortoestellen heeft invloed op de voorkeur. Om te bepalen of een High-End hoortoestel voor u meerwaarde heeft, kunt u alleen te weten komen door ze zelf uit te testen.

high end hoortoestellen

 

 

 

Zodra de nieuwe ReSound LiNX 3D en de Starkey Livio AI hoortoestellen worden verkocht op de Nederlandse markt worden ook deze toestellen in het High End overzicht opgenomen.

Voor meer informatie:

www.oticon.nl
www.phonak.nl
www.signia-hoortoestellen.nl
www.starkey.nl
www.widex.nlMis geen enkele ontwikkeling binnen de audiologische branche

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen, de laatste trends en de scherpste aanbiedingen.

nieuwsbrief-afbeelding-rene

One thought on “Beste hoortoestellen: nieuwe versie High End hoortoestellen document

  1. Goedemorgen,

    Ik ben heel nieuwsgierig: komt er op korte termijn een nieuwe versie van het artikel over High End hoortoestellen met daarin informatie over de Linx Quattro van GN Resound én de Marvel van Phonak?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *