Android 10 maakt direct streaming van telefoongesprekken naar hoortoestellen mogelijk

Direct streaming van het audiosignaal van de telefoon naar hoortoestellen wordt mogelijk met de nieuwe Android 10 versie. Dat kan via de Bluetooth versie die weinig energie verbruikt (Bluetooth Low Energy). De nieuwe techniek is ontwikkeld door Google samen met hoortoestelfabrikant ReSound. De samenwerking werd vorig jaar aangekondigd.
De nieuwe techniek wordt ‘Audio Streaming for Hearing Aids’ (ASHA) genoemd. Met de nieuwe techniek kan hoge kwaliteit audio vanaf Android telefoons direct richting beide hoortoestellen worden gestuurd. Dit geldt zowel voor telefoongesprekken als voor muziek. ASHA is beschikbaar bij de nieuwe release van het besturingssysteem Android versie 10. In eerste instantie zal ASHA te vinden zijn in een beperkt aantal telefoons van Google en één type hoortoestel van ReSound en Beltone.
Andere fabrikanten van hoortoestellen en telefoons zullen snel volgen is de verwachting.

Met de iPhone smartphone was direct streaming al veel langer mogelijk. Phonak heeft bij het uitblijven van een geschikte mogelijkheid om direct te telefoneren met Android telefoons zelf in 2017 een chip ontwikkeld.

Direct Streaming Android 10 hoortoestellen telefoneren

Ondersteunde telefoons en hoortoestellen

De Google telefoons met type aanduiding Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 3a en Pixel 3a XL zullen de eerste Android telefoons zijn die ‘direct streaming’ ondersteunen. Meer telefoons zullen volgen. Omdat ReSound samen heeft gewerkt met Google zullen de ReSound LiNX Quattro en de Amaze van dochterbedrijf Beltone de eerste hoortoestellen zijn waarmee direct streaming met het nieuwe protocol mogelijk is. De hoortoestellen hebben daarvoor wel een firmware update nodig.

Open source: direct streaming android 10

De specificaties voor het streamen met Android telefoons is zogeheten ‘open source’. Bij open source software is de broncode vrijgegeven en voor eenieder beschikbaar. Iedereen kan en mag deze software dan ook kopiëren, aanpassen, aanvullen en verspreiden zonder kosten aan auteursrechten. Andere fabrikanten van zowel hoortoestellen als telefoons hebben dus de mogelijkheid om in de nabije toekomst de nieuwe ASHA techniek voor het oversturen van audiosignalen in hun producten op te nemen.  De verwachting is dan ook dat direct streaming via Android toestellen brede toepassing zal vinden.

Direct streaming met iPhone al veel langer mogelijk

Al veel langer is het mogelijk om met een iPhone smartphone van Apple direct te bellen en audiogeluid te delen met hoortoestellen. Iedere hoortoestelfabrikant heeft ondertussen meerdere type hoortoestellen op de markt met de aanduiding ‘Made for iPhone’ (MFI). Ook binnen de vergoede zorg zijn er hoortoestellen leverbaar die direct streaming ondersteunen met iPhone hoortoestellen.
Android telefoons hebben echter een veel groter marktaandeel dan toestellen met het iOS besturingssysteem van Apple.

Android besturingssysteem bleef achter

Omdat het besturingssysteem Android lange tijd achterbleef heeft fabrikant Phonak in 2017 zelf een chip ontwikkeld die direct streaming met hun hoortoestellen met alle soorten Bluetooth telefoons mogelijk maakte. Dit verloopt wel via het onzuinigere ‘Classic Bluetooth’. ReSound heeft vervolgens de samenwerking opgezocht met Google van het ontwikkelen van de nieuwe ASHA techniek.

Indirect telefoneren

Telefoneren met hoortoestellen was in het eerste decennium van deze eeuw ook al mogelijk. Dit verliep indirect: slechthorenden hadden daarvoor een zogeheten streamer nodig. Dit was een kastje dat als tussenstation fungeerde tussen de hoortoestellen en de telefoon. Oticon heeft in 2007 het eerste hoortoestel geïntroduceerd waarmee slechthorenden met behulp van een streamer konden telefoneren en genieten van muziek met hun hoortoestellen.

 Mis geen enkele ontwikkeling binnen de audiologische branche

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen, de laatste trends en de scherpste aanbiedingen.

nieuwsbrief-afbeelding-rene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *