Agenda Week van het Oorsuizen 2017

Ook dit jaar wordt door Stichting Hoormij de Week van het Oorsuizen georganiseerd. De week loopt van 6 tot en met 12 februari. In en rond deze week organiseert Stichting Hoormij extra bijeenkomsten over tinnitus. De Agenda van de Week van het Oorsuizen staat hieronder.
Wilt u zich aanmelden voor een van de bijeenkomsten klik dan op de plaatsnaam in onderstaande agenda. De belangstelling voor de tinnitus bijeenkomsten is groot. Het is mogelijk dat de bijeenkomst van uw wens vol zit. Mocht dat zo zijn dan wordt er door de organisatoren gekeken of een extra avond mogelijk is. Zij houden u daarvan op de hoogte.

agenda week van het oorsuizen


Agenda Week van het Oorsuizen 2017

Stichting Hoormij organiseert regelmatig door het hele land bijeenkomsten over tinnitus. Rondom  de Week van het Oorsuizen (6-12 februari) zelfs bijna dagelijks:

26 januari: Bibliotheek Doesburg
6 februari: BovenIJziekenhuis in Amsterdam
6 februari: Rode Kruisgebouw Tilburg
7 februari: Franciscus Gasthuis Schiedam
8 februari: Bibliotheek Terborg
9 februari: Rijnstate Ziekenhuis Arnhem
9 februari: bibliotheek Oud-Beijerland
16 februari: Diakonessenhuis Utrecht

Tinnitus of oorsuizen

Alle klachten waarbij mensen aangeven dat zij fluiten, zoemen, gesis, brommen of een ander geluid ‘horen’, zonder dat dit daadwerkelijk buiten het hoofd aanwezig is, wordt tinnitus genoemd. Een andere benaming van tinnitus is oorsuizen. Tinnitus gaat vaak samen met slechthorendheid, psychische overbelasting of verminderde lichamelijke conditie, bijvoorbeeld door ziekte of een hersenschudding.

Behandeling tinnitus in een zo vroeg mogelijk stadium

Wanneer mensen met tinnitusklachten bij hun arts aankloppen krijgen zij vaak genoeg nog te horen dat het niet te genezen is, er geen medicijnen voor zijn en dat ze maar met hun klacht moeten leren leven. Wat ze daarvoor moeten doen of laten, wordt er dan niet bijverteld. Omdat de tinnitus geluiden vaak angstig maken en zorgen baren, leidt dit vaak tot extra spanningsklachten die de tinnitus op hun beurt weer verergeren. Soms zorgt dat er voor dat mensen vaker thuis blijven en er daardoor nog meer aandacht wordt gericht op de tinnitus. Ook raken sommigen somber over de toekomst, maken zich zorgen over hun werk en carrière-mogelijkheden, over hun leven in het algemeen (“Kan ik nog wel genieten?”) of hun rol binnen bijvoorbeeld het gezin. Het is belangrijk behandeling van tinnitus zo vroeg als mogelijk te starten. De  angstangel kan er zo in een zo’n vroeg mogelijk stadium worden uitgetrokken en de negatieve gedachten en zorgen zo snel mogelijk ontkracht. Ook kunnen er strategieën aangeleerd worden om het piekeren te stoppen.  Nagaan waardoor de tinnitus (mogelijk) ontstaan is en welke triggers er waren (en nog steeds zijn) die de tinnitus verergeren, is daarbij van groot belang. Wanneer de tinnitus niet meer als bedreigend wordt ervaren, de strijd om het helemaal weg te krijgen en daarbij het zoeken naar de ultieme oplossing wordt opgegeven, ontstaat er veelal acceptatie. In dat stadium blijkt bij de meeste mensen de tinnitus naar de achtergrond te gaan.

Mis geen enkele ontwikkeling binnen de audiologische branche

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen, de laatste trends en de scherpste aanbiedingen.

nieuwsbrief-afbeelding-rene
  • Turegluur

    Waarom schrijven artsen geen Betahistine voor? Ik heb het voorgeschreven gekregen door een Belgische KNO arts. Hij zei dat het meer voor Meniere was maar dat ik het kon proberen om de doorbloeding in het oorgebied te bevorderen. Na enkele weken was de pieptoon weg. Bij bepaalde omstandigheden komt hij weer terug.. Herrie, koud weer, druk geweest, druk in het hoofd, nekklachten enz. Dan verhoog je de dosis weer naar 3 per dag. Als het beter gaat kun je minderen. Mijn partner had vreselijke bromtonen en overgevoeligheid voor geluiden. Door de Betahistine is het voor 80 % verdwenen. Meer KNO artsen zouden hiermee moeten experimenteren. Het heeft enkele weken nodig om te gaan werken maar we hebben er beiden baat bij.

    • Hoorzaken

      Beste , tot op heden zijn er geen medicijnen die bij onderzoek ernaar bewezen effectief zijn bij tinnitus (oorsuizen). Uit recent onderzoek is overigens gebleken dat betahistine ook niet bewezen effectief is bij de ziekte van Meniere. Bij onderzoek wordt gekeken of een middel gemiddeld genomen effectief/werkzaam is. Mits dat het aantal onderzoeken/populatie groot genoeg is, kan er geen uitspraak worden gedaan of het op individueel niveau wel of niet werkt. Fijn dat het bij u beiden wel een positief effect heeft natuurlijk.