Siemens Micon hoortoestel – review

13 maart 2013
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Siemens Micon Hoortoestel Review

Siemens heeft onlangs het Micon hoortoestel platform geïntroduceerd in Nederland. Het platform bestaat uit een aantal gloed nieuwe high end hoortoestellen met state of the art technologie aan boord. Het Duitse bedrijf heeft veel vergelijkend onderzoek laten uitvoeren bij onderzoeksinstituten om de meerwaarde ten opzichte van andere high end producten aan te tonen. Het onderzoek laat zien dat de Siemens Micon tot de top drie van de meest geavanceerde hoortoestellen behoort. Daarnaast is het design van het hoortoestel uitstekend en is alle mogelijke randapparatuur beschikbaar voor draadloze verbinding met audioapparatuur, tv en telefoons.

siemens micon 2

Ook voor speciale doelgroepen zoals tinnitus patiënten en slechthorenden met weinig restgehoor in de hoge frequenties heeft het hoortoestel mogelijkheden in huis. Een brede alleskunner dus.

Wat zijn de verbeteringen?

Processor snelheid

Nieuwe geavanceerde technieken in hoortoestellen vereisen extra rekenkracht van de processor. De Siemens Micon kan maar liefst 250 miljoen instructies per seconde verwerken. Dit is een verdubbeling ten opzichte van de vorige generatie hoortoestellen. Om dit te bereiken is ook het aantal transistors op de chip ruim verdubbeld naar 18 miljoen.

Vergelijkend onderzoek

Algehele prestatie

Siemens heeft verschillende onderzoek laten uitvoeren om de meerwaarde van hun nieuwe paradepaardje aan te tonen. Zo is er een onderzoek aan het DELTA SenseLab in Hørsholm uitgevoerd in Denemarken. In dit onderzoek werd de Micon vergeleken met 5 andere top producten van de concurrentie op het gebied van spraakverstaan in stilte, geroezemoes, situaties met achtergrondlawaai en voor muziek. Uit het vergelijk kwam naar voren dat de Siemens Micon tot de top drie van beste producten behoort.

 

Siemens Micon Press

Spraakverstaan in achtergrondlawaai

De top hoortoestellen van de leidende hoortoestelfabrikanten, laten het linker en rechter hoortoestel onderling samenwerken door informatie tussen beiden uit te wisselen. Ook maken deze toestellen gebruik van lawaaireductie en directionele microfoons, waarmee het verstaan van spraak in geroezemoes wordt verbeterd. Bij het ontwerp van de Siemens Micon is er voor een nieuwe aanpak gekozen in de samenwerking tussen deze twee technieken. Een onderzoek uitgevoerd in Oldenburg laat zien dat de toepassing van de nieuwe aanpak een verbetering van het spraakverstaan in geroezemoes geeft. Hierbij is de Micon vergeleken met een van de top toestellen van een concurrent. De winst in spraakverstaan lag gemiddeld rond de 2 dB in signaalruisverhouding. Dit is te vertalen in een verbetering van 30% in woordherkenning. Met welk hoortoestel is vergeleken. is helaas niet bekend. De grootste winst was te vinden voor slechthorenden met een gemiddeld gehoorverlies. Een ander onderzoek uitgevoerd in Iowa liet een winst zien van 1 dB in signaalruisverhouding. Dat lijkt klein maar is in termen van woordherkenning is dat toch zo’n 15%.

Anti-Feedback

Een van de grootste verbeteringen met het verleden is dat moderne hoortoestellen nauwelijks meer fluiten. Ieder merk heeft zo zijn eigen unieke aanpak om dit tegen te gaan. Uit een vergelijkend onderzoek kwam reeds naar voren dat de aanpak van Siemens het zeer goed deed (gemiddeld konden de toestellen 6 dB extra versterking geven zonder dat ze gingen fluiten. Siemens heeft slechthorenden in een onderzoek laten beoordelen hoe tevreden ze zijn met het feedback systeem in de Micon. Tweeënnegentig procent van de gebruikers was tevreden en zelfs 63% was er zelfs ‘erg tevreden’ mee . Wanneer deze resultaten worden vergeleken met het recente MarkeTrak VIII onderzoek zien we dat daar slechts 17% van de hoortoesteldragers ‘erg tevreden was over het feedbacksysteem. De nieuwe aanpak in de Micon schijnt dus zijn vruchten af te werpen.
Naast de eerder genoemde technieken heeft het toestel ook nog andere technieken in huis. Zo kan de Micon gebruik maken van ‘frequentiecompressie’. Hiermee worden geluiden uit frequentiegebieden die niet meer hoorbaar zijn als het ware in elkaar geduwd en zo in een lager frequentiegebied dat wel hoorbaar is neergelegd. Of hiermee positieve resultaten zijn te verkrijgen hangt erg af van het individuele gehoorverlies. Siemens zegt zelf dat wanneer de hoogst hoorbare frequentie onder de 4000Hz ligt de gemiddelde winst in signaalruisverhouding zo’n 1 dB is. Een winst die het uittesten voor deze groep waard is.

Tinnitus

Voor slechthorenden met tinnitus (oorsuizen) heeft het toestel ook extra mogelijkheden. Zo kan het toestel een ruis genereren (zoals witte ruis of roze ruis). De ruis kan alleen of naast de gewone versterking van het toestel worden ingezet en door de gebruiker zelf worden geregeld.

Streaming

Natuurlijk ontbreekt streaming niet bij de Siemens Micon. Het toestel kan draadloos worden verbonden met de tv, telefoon en andere randapparatuur. Het toestel kan door middel van een afstandsbediening worden bediend. Als alternatieve afstandsbediening levert Siemens de ePen: Een fraaie afstandbediening die de reddot design award heeft gewonnen.

Siemens hoortoestel streaming

Design

Het toestel is in tal van uitvoeringen verkrijgbaar: als achter-het-oor, mini-achter-het-oor tot zeer klein in-het-oor toestel.
De achter-het-oor toestellen met luidspreker-in-het-oor techniek zijn zeer onopvallend te dragen zeker door de nieuwe bevestiging van de luidspreker aan het toestel waardoor het toestel fraai valt en de luidsprekerook correct in het oor valt.

Siemens hoortoestel Micon design

Conclusie:

Siemens laat met de introductie van de Micon zien dat het tot de top van hoortoestelindustrie behoort. De verhoogde rekenkracht van de Micon maakt dat nieuwe verbeterde technieken kunnen worden ingezet waardoor zowel het verstaan in stilte als in geroezemoes kan verbeteren en ook het luistercomfort toeneemt. Ook het design van het toestel is uitstekend en de randapparatuur laat niets te wensen over.
Zoals geldt voor alle hoortoestellen zijn de te verwachten verbeteringen afhankelijk van uw individuele gehoorverlies.
Net als de meest recente high-end toestellen van andere merken wordt dit toestel niet vergoed door uw verzekeraar. De database met toestellen die wel worden vergoed zullen een of twee generaties achterlopen bij de meeste recente ontwikkelingen. Wel kunt u natuurlijk uw audicien vragen om dit toestel uit te testen en als u de meerwaarde ervan duidelijk ervaart dan kunt u de toestellen particulier aanschaffen.

ZW: siemens micon review

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]