Hoorbril

Hoorbril

Er zijn verschillende hoorbrillen te verkrijgen. Er zijn hoorbrillen die via de beengeleiding werken. Via een trillingen komen de geluiden bij het slakkenhuis terecht. Dit kan worden toegepast wanneer een hoortoestel of oorstukje in het oor niet wordt verdragen. Er zijn ook hoorbrillen waaraan een regulier hoortoestel vast zit. Een aantal jaren zijn er hoorbrillen op de markt geweest met richtingmicrofoons erin van het merk Varibel. Deze zijn niet meer leverbaar.

Lees verder
Inhoud tekst

Hoorbril met beengeleider

De meest toegepast hoorbril is de beengeleidingsbril. Aan het uiteinde van de brilpoot van deze hoorbril bevindt zich een beengeleider. Dergelijke hoorbrillen worden gebruikt bij mensen met een geleidingsverlies, waarbij het oor niet kan worden afgesloten met een oorstukje of met een in-het-oor toestel. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer er afwijkingen aan het uitwendige oor of middenoor zijn of wanneer het oor regelmatig ontstoken is.

Het uiteinde van de brilpoot waaraan de beengeleider zich bevindt, drukt tegen het mastoïd achter het oor aan. Via mechanische overdracht (trillingen) wordt het geluid vervolgens naar het slakkenhuis getransporteerd. Het montuur waarop het systeem op wordt gemonteerd moet wel een zekere stevigheid hebben omdat er voldoende druk op het het bot (mastoid) moet staan.

De brillen zijn ook met clicksysteem uit te voeren, zodat het beengeleidingsdeel ook op een andere bril gezet kan worden. Ook deze bril moet dan wel van het clicksysteem voorzien zijn.

Een zogeheten botverankerd hoortoestel kan dezelfde functie vervullen als een beengeleidingsbril. De geleiding verloopt doordat er een implantaat in de schedel wordt bevestigd beter, maar daar is wel een operatie voor nodig.

Kijk voor meer informatie voor hoorbrillen op www.beengeleiding.nl

Hoorbril met luchtgeleiding

Er bestaan ook brillen waarin een klein hoortoestel aan de poot ervan is gemonteerd. In de hieronder afgebeelde bril is een klein luidspreker-in-het-oor toestel afgebeeld aan het montuur bevestigd. Het batterijtje bevindt zich aan het uiteinde van de brillenpoot.

Van een dergelijke hoorbril is ook een versie waarbij het versterkte geluid via een slangetje en een gewoon oorstukje het oor bereikt.

Dergelijke hoorbrillen zijn handig wanneer er achter het oor weinig ruimte is voor zowel een bril als een hoortoestel.

Ook de twee laatst beschreven brillen zijn uitgevoerd met een clicksysteem, zodat de gebruiker makkelijk het hoortoestel kan wisselen tussen verschillende brillen (bijvoorbeeld een zonnebril of een tweede bril). Dit is ook handig wanneer het hoortoestel of de bril gerepareerd moet worden. Immers de bijbehorende ‘gewone’ brilpoot kan weer op de bril geklikt worden. Hiermee worden bezwaren die vroeger kleefden aan deze oplossing op een elegente wijze voorkomen.

Hoorbril met richtingmicrofoons

Een aantal jaren zijn er op de Nederlandse markt hoorbrillen van Varibel (geïntroduceerd in april 2006 – failliet in 2018) geleverd. De Varibel hoorbril was erop gericht om slechthorenden in achtergrondlawaai en geroezemoes (zoals op een receptie) zo goed mogelijk spraak te laten verstaan.

Dit werd mogelijk gemaakt door de plaatsing van maar liefst vier minuscule microfoons in iedere brillenpoot. Door gebruik te maken van de verschillen in tijd (ook wel looptijdverschillen genaamd) waarop geluidssignalen bij de eerste, tweede, derde en vierde microfoon terecht komen, kunnen geluiden van voren worden versterkt en geluiden van achter en opzij juist worden onderdrukt. In de meeste hoortoestellen worden maar twee microfoons gebruikt.

Door de toepassing van 4 microfoons op een rij en de digitale signaalbewerking was maar liefst een directionaliteit van ruim 8 dB te verkrijgen (in de praktijk haalde het systeem zo’n 6 dB). Hoortoestellen moeten het doen met een directionaliteit van maximaal 4 dB (in de praktijk halen hoortoestellen slechts zo’n 1,5 dB). Door deze hoge directionaliteit (zoom) was juist in geroezemoes en lawaai een grote winst te behalen. Dit zijn nu juist de situaties waarin slechthorenden moeite hebben te verstaan. Er zaten ook nadelen aan dezebril (lees meer).