Website Oorsuizen.nl nieuwe look en feel

16 november 2015
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

De website oorsuizen.nl heeft een nieuwe ‘look en feel’ gekregen. Sinds 2013 biedt Oorsuizen.nl cursussen en individuele begeleiding bij tinnitus klachten. Vooral de individuele begeleiding bij tinnitusklachten is populair en trekt cliënten uit verschillende delen van het land. Sommige cliënten komen voor een heel traject, anderen komen voor informatie, geruststelling of een plan van aanpak om zo in de buurt van hun eigen woonplaats op zoek te gaan naar verdere hulp.

Voor de herontwikkeling van oorsuizen.nl is het in Leerdam gevestigde  bedrijf MB – Bedrijfskundig Marketing Advies ingeschakeld, het zelfde bedrijf dat in 2014 de site van HOorzaken.nl herontwikkeld heeft.

Hoe kom ik van oorsuizen af?

Vaak komen cliënten met de vraag: Hoe kom ik van oorsuizen af? Ook hebben cliënten vaak goedbedoelde adviezen gekregen als: ‘U moet er maar aan wennen’ , ‘U moet er maar mee leren leven’ of ‘U moet er maar mee leren omgaan’. Voordat een client echter aan het oorsuizen kan wennen, is het allereerst belangrijk om er mee om te leren gaan. Om er goed mee te kunnen omgaan is het van belang dat het oorsuizen onder controle wordt gekregen. Begrip over wat oorsuizen is, is dan het eerste dat belangrijk is. Met deze kennis kan een client meer grip krijgen op de mogelijke oorzaken en daar waar mogelijk er verandering in aanbrengen.

hoe kom ik van oorsuizen af?

Individuele sessies

Tijdens de individuele sessies wordt er gekeken naar de persoonlijke beleving van het oorsuizen en wordt samen met de client gekeken waar gedachten, overtuigingen en ook gedrag eventueel aanpassing behoeven. Wanneer de tinnitus gevoelens van machteloosheid of angst met zich meenemen dan wordt ook daar naar gekeken en deze behandeld. Omdat tinnitus vaak samengaat met slaapproblemen en spanningsklachten, krijgen ook deze aandacht.

EMDR bij tinnitus

Wanneer de situatie waarin het oorsuizen is ontstaan traumatisch was en de herinneringen in het heden nog pijnlijk zijn of het nog steeds moeilijk is om daar over te praten, kan EMDR bij oorsuizen worden ingezet. Denk hierbij wanneer de tinnitus is ontstaan bij een zeer harde knal of een ander hard geluid zoals dat van een alarm of zeer harde feedback.
Door de inzet van EMDR bij tinnitus kan de ervaren angst verminderen en het kan zijn dat er spontaan op een andere manier gekeken wordt of gedacht wordt over de nare ervaring waar de tinnitus bij is ontstaan. Ook kan het zijn dat de tinnitus vooral in het hier en nu angstig maakt of andere emoties oproept, ook dan kan EMDR worden ingezet. Hierbij kan ook beeldende therapie worden gebruikt om klachten te reduceren.  

Vooral niet te lang wachten

Wanneer er sprake is van tinnitusklachten die (grote) negatieve invloed hebben op het dagelijks leven, tot angst, grote bezorgdheid of tot gevoelens van machteloosheid leiden, is het zaak om hier zo snel als mogelijk mee aan de slag te gaan. Dit advies is ook te lezen in het boek “Eerste Hulp bij Oorsuizen” geschreven door neuropsycholoog Olav Wagenaar.

Oorsuizen of tinnitus

Gefluit, gesis, suizen, brommen, piepen, fluiten, ritselen of meerdere geluiden door elkaar heen horen, terwijl er in de omgeving zo een geluid niet te bekennen is, wordt oorsuizen of tinnitus genoemd. De term tinnitus is afgeleid van de medische term ‘Tinnitus Aurium’, wat de Latijnse term is voor ‘gerinkel in de oren’. Beide termen dekken de lading eigenlijk niet goed, want er kunnen ook hele andere geluiden te horen zijn. De geluiden kunnen continue worden gehoord of juist met tussenpozen.

Prevalentie: hoe vaak komt tinnitus voor?

Hoe vaak komt tinnitus voor? Er zijn zeer veel mensen die zo nu en dan of juist permanent tinnitus hebben. Het percentage hiervan ligt op zo’n 30%. In Nederland zou dit neerkomen op zo’n 6 miljoen Nederlanders. Dit wil niet zeggen dat al deze mensen er ook hinder van ondervinden.
Zo’n 5% van deze groep heeft er minimaal in enige mate last van (ongeveer 835.000 mensen). De ervaren last die wordt ondervonden kan ook erg verschillen. Sommigen vinden het alleen irritant anderen klagen over slaapproblemen, depressiviteit of voelen zich erdoor zwaar beperkt in hun bezigheden.

Ongeveer 1.8% wordt echt ziek van oorsuizen. In Nederland komt dat neer op zo’n 300.000 mensen. Bij ongeveer 25.000 Nederlanders is de tinnitus zo erg dat dit psychosociale problemen veroorzaakt (0.16%).
Samen met het tinnitus gaan vaak slaapproblemen (25%), duizeligheid (25%), concentratie (22%), angst/wanhoop (15%), hoofdpijn (15%), verlies van stilte (12%) en depressie (12%).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]