Header image
De website voor informatie over het gehoor
line decor
  
line decor

 


 
 
 


 

Behandeling van oorsuizen (tinnitus)

Oorsuizen kan zeer irritant zijn, maar vormt op zichzelf geen bedreiging voor de gezondheid. In sommige gevallen is een specifieke ziekte de oorzaak, zoals de ziekte van Meniere, otosclerose of een langdurige middenoorontsteking. Wanneer de ziekte te behandelen is stopt in veel gevallen het oorsuizen na de behandeling. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een prop oorsmeer of een middenooronsteking de oorzaak is. 

Vaak is de oorzaak moeilijk te achterhalen en al is de oorzaak gevonden, wil dit niet zeggen dat er een medische behandeling mogelijk is of dat deze effectief zal zijn.

Wanneer de patiënt van de een op andere dag last van oorsuizen heeft is het raadzaam naar de huisarts te gaan. Wanneer deze daar aanleiding toe ziet zal deze een verwijsbrief geven voor de Keel-, Neus en Oorarts (KNO-arts) of het audiologisch centrum.  

Omdat er weinig aan oorsuizen is te doen, is het van belang dat de patiënt zelf het oorsuizen mentaal geheel of gedeeltelijk overwint. Het is voor de patiënt van belang dat hij geen genoegen neemt, met het advies: "U moet er maar mee leren leven", maar op zoek gaat naar een gespecialiseerde instantie die die hem handvatten aanreikt en leert hoe hij er mee moet leren leven.
Op dit moment geven een aantal audiologische centra ondersteuning hiervoor. De aanwezigheid van een psycholoog met kennis en ervaring op het gebied van tinnitus is van essentieel belang voor een goede behandeling.

Een in oorsuizen gespecialiseerde psycholoog die samenwerkt met een KNO-arts is ook een goede combinatie. 

Op de website oorsuizen.nl (eveneens een initiatief van HOorzaken.nl) kunt u particulier een cursus volgen. De cursis wordt gegeven door Olav Wagenaar auteur van het boek 'Eerste Hulp bij Oorsuizen' en René van der Wilk (ontwikkelaar van deze site). Beiden zijn psycholoog en hebben ervaring binnen de audiologie.

 

 

Wanneer oorsuizen samengaat met een gehoorverlies kan een hoortoestel uitkomst bieden en soms wordt bij de behandeling van oorsuizen gebruik gemaakt van maskering.

Uit recent onderzoek (juni 2012) is gebleken dat een combinatie van therapieen het meest effectief is. Hierbij worden cognitieve gedragstherapie, elementen van de Tinnitus Retraining Therapie, psycho-educatie, uitleg over het achterliggende neurofysiologisch model, inzet van maskeerder of hoortoestel, counselling, aanpak van angstklachten, groepstherapie, blootstelling, stressvermindering, mind-fullness en ontspanningsoefeningen ingezet. Dit afhankelijk van de aard en ernst van klachten van iedere individuele patient.

Door in de kantlijn te klikken op de diverse behandelmethoden kunt u hierover meer lezen.

Raadzaam is bij oorsuizen stressvolle situaties en (langdurige) spanningen zo veel mogelijk te vermijden.
Ook wordt aangeraden matig te zijn met cafeïne houdende dranken (koffie en thee), tabak en andere stimulerende middelen. Vaak kan het helpen om op de achtergrond muziek aan te hebben staan, zodat op deze manier het eigen oorsuizen minder opvalt.

Kussen Oorsuizen

Kussen met ingebouwd speakersysteem dat bij oorsuizen prettig kan zijn bijvoorbeeld bij het in slaap vallen of ontspannen.
Klik hier voor meer informatie in de webshop of om het product te bestellen

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

   
      Copyright HOorzaken 2000-2014. Alle rechten voorbehouden. Contact Sitemap Disclaimer